Bij het begrip biodiversiteit denken de meeste mensen aan een aantal typische tuinvogels en planten en wordt het al moeilijk om een paar tientallen soorten op te noemen. Nochtans komen in België meer dan 50.000 soorten planten en dieren voor, wereldwijd lopen de schattingen op tot zo’n 10 miljoen soorten. Ook in Damme komen heel veel soorten voor, maar de meeste zijn zeer klein of zeer onopvallend of komen maar op specifieke plaatsen voor waardoor we ze niet zien.

 

Natuurpunt Damme wil de biodiversiteit van Damme beter in kaart brengen en de fascinerende rijkdom aan organismen aan een zo breed mogelijk publiek kenbaar maken.

Daartoe nodigt Natuurpunt Damme specialisten van over gans België uit om in de loop van 2018 naar Damme te komen en heel gericht de verschillende groepen dieren en planten te inventariseren. Ons doel is om op zijn minst de aanwezigheid van 1000 soorten te kunnen aantonen.

 

Welke en hoeveel soorten we al geregistreerd hebben kan je volgen op https://waarnemingen.be/1000_soortendag_generiek.php?gebieden%5b%5d=24013&from=2018-01-01&to=2018-12-31.

278 actieve waarnemers slaagden erin om 1309 soorten te inventariseren. Er werden eveneens 260 nieuwe soorten gezien die de vorige jaren niet gezien en/of geïnventariseerd werden.

 

Hieronder vind je de waarnemingen terug per soort en alfabetisch gerangschikt. Je ziet tevens de datum dat de soort waargenomen is. Als je op de naam van een soort klikt krijg je heel wat extra info, kaartmateriaal, foto’s en eventueel geluid te zien of te horen.

De verschillende soorten zijn: