Activiteiten

Elke eerste zaterdag van de maand (uitgez. mei en augustus): WERKDAG in het RESERVAAT. Info: rudy.deplae(at)telenet.be


Damse Stadswallen: natuurgebied van de maand.

Lees er alles over.


Elke eerste zaterdag van de maand (uitgez. mei en augustus): WERKDAG in het RESERVAAT. Info: rudy.deplae(at)telenet.be


Damse Stadswallen: natuurgebied van de maand.

Lees er alles over.


Elke eerste zaterdag van de maand (uitgez. mei en augustus): WERKDAG in het RESERVAAT. Info: rudy.deplae(at)telenet.be


Damse Stadswallen: natuurgebied van de maand.

Lees er alles over.


Elke eerste zaterdag van de maand (uitgez. mei en augustus): WERKDAG in het RESERVAAT. Info: rudy.deplae(at)telenet.be


Damse Stadswallen: natuurgebied van de maand.

Lees er alles over.


Elke eerste zaterdag van de maand (uitgez. mei en augustus): WERKDAG in het RESERVAAT. Info: rudy.deplae(at)telenet.be


Damse Stadswallen: natuurgebied van de maand.

Lees er alles over.


Elke eerste zaterdag van de maand (uitgez. mei en augustus): WERKDAG in het RESERVAAT. Info: rudy.deplae(at)telenet.be


Damse Stadswallen: natuurgebied van de maand.

Lees er alles over.


Elke eerste zaterdag van de maand (uitgez. mei en augustus): WERKDAG in het RESERVAAT. Info: rudy.deplae(at)telenet.be


Damse Stadswallen: natuurgebied van de maand.

Lees er alles over.


Elke eerste zaterdag van de maand (uitgez. mei en augustus): WERKDAG in het RESERVAAT. Info: rudy.deplae(at)telenet.be


Damse Stadswallen: natuurgebied van de maand.

Lees er alles over.


De huiszwaluw is iets minder gekend dan zijn neef de boerenzwaluw.

Nochtans is hij ook gemakkelijk te herkennen aan zijn witte onderbuik, witte keel en zijn staart is niet gevorkt.

 

In tegenstelling tot de boerenzwaluw bouwt hij zijn nest aan de buitenzijde van de gebouwen. Elk jaar opnieuw komt hij na de winter naar dezelfde plaats en hetzelfde nest om zijn jongen groot te brengen.

 

Sinds jaren worden deze insectenetende vogels geteld en worden er heel wat pogingen ondernomen om hun aantal op peil te houden.

 

  De vogel is beschermd en het is verboden om de nesten te verwijderen, zelfs buiten het broedseizoen. Ondanks alle pogingen slagen we er niet in om de populatie te laten aangroeien. Elk jaar, op de eerste zondag van juli, worden alle kolonies bezocht en worden de bezette nesten nauwkeurig genoteerd.

 

Hieronder zie je de evolutie sinds 2003. Na het topjaar 2008 is het aantal nesten (dramatisch) gedaald.