Vleermuizen, een voor de meeste mensen onbekend zoogdier, leven heel verborgen en de meeste vliegen rond bij het invallen van de duisternis en ’s nachts.

Overdag verbergen ze zich op donkere plaatsen in oude gebouwen, op zolders, in boomspleten, …

Deze levenswijze heeft er vroeger voor gezorgd dat ze gezocht en gedood werden. Nochtans zijn alle, bij ons levende, vleermuizen vredelievende dieren die heel nuttig zijn.

Op één nacht slagen ze erin om vele tientallen insecten te verorberen, het zijn als het ware de “zwaluwen van de nacht”.

 

In Damme hebben we een afgesloten “vleermuishuis” waar deze dieren rustig de winter doorbrengen en ook jongen kunnen opkweken.

 

Deze poterne (vroeger kazemat genoemd) werd ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Verschillende soorten van deze nachtelijke zoogdieren komen in de onmiddellijke omgeving van de Stadswallen en de Damse vaart voor.

De zeer dikke muren zorgen voor een optimaal, vorstvrij klimaat dat te vergelijken is met de natuurlijke omstandigheden.

 

De kazemat, gelegen langs de Kerkstraat, in Damme is een afgesloten ruimte die slechts 1 tot 2 maal per jaar betreden wordt om een inventarisatie en determinatie te doen van de aanwezige vleermuizen.

Reeds meer dan 15 jaar wordt er op systematische manier geteld. In de loop der jaren en afhankelijk van het winterweer worden verschillende soorten in verschillende aantallen waargenomen. De waarnemingen gebeuren visueel, alhoewel heel dikwijls gebruikt gemaakt wordt van een speciale “batdetector”. Dit is een toestel dat de, voor de mens onhoorbare geluiden, omzet naar hoorbare signalen. Deze signalen verschillen van soort tot soort, net zoals bij de vogels geeft dit geluid uitsluitsel bij determinatie

Soorten die jaarlijks gezien worden, in wisselende aantallen, zijn baard/Brandts vleermuis, watervleermuis, franjestaart, gewone grootoorvleermuis, …

Uiteraard is de kazemat niet de enige overwinteringsplaats van vleermuizen. Al wie deze diertjes in de tuin ziet rondvliegen bij het vallen van de schemering weet dat ze ook op andere plaatsen overwinteren en slapen.

 

In de grafiek zie je het verloop van het aantal getelde vleermuizen in het begin van het jaar.

 

Wil je meer weten over de verschillende vleermuizen, hoe je ze kan helpen en/of beschermen, hoe je de tuin aantrekkelijk kan maken voor deze nachtdieren bezoek dan eens de volgende pagina:

https://www.natuurpunt.be/pagina/vleermuizen.

 

Lees hier ook het verhaal van de ontdekking van een unieke kolonie van meervleermuizen.